0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

.tiff: onvrijwillige euthanasie en megalomane dictator

Wie de Belgische talenten van nu zijn? Pak de jaarlijkse uitgave .tiff van het FoMu Antwerpen en je bent helemaal op de hoogte. En niet alleen op de hoogte. Je hebt door de vormgeving een set posters in de hand, één voor ieder talent.

25 september 2016
Tekst: Carla van Gaalen


TIFFbookshop

Geen benauwd gedoe binnen de zetspiegel van pagina’s bijeengehouden door stugge omslagen. Een dubbelzijdige A2 poster met veel beeld en een korte toelichting neemt je mee in de wereld van de fotograaf. En voor je het weet, is je leestafel veranderd in een feest van uiteenlopende beelden.

De nieuwe .tiff werd op 18 september gepresenteerd bij de PhotoQ Bookshop in de Stadsgalerij. Ook voor deze uitgave heeft .tiff dankzij haar netwerk van ruim vijftig contacten uit het werkveld tien talenten bij elkaar gebracht. Bijvoorbeeld Dieter De Lathauwer (1978). Hij maakte o.a. de serie I loved my wife. Aanleiding is het Aktion T4, een niet vrijwillig euthanasie programma dat van 1939 tot 1941 werd uitgevoerd in Duitsland, Oostenrijk en bezet Polen. Ongeneeslijk zieken dragen niet bij aan de samenleving en kosten te veel geld, hen euthanaseren is juist, volgens dit programma. De Lathauwer reisde door Oostenrijk langs psychiatrische instituten waar het Aktion T4 werd uitgevoerd. Door zijn foto’s te combineren met filmstills uit propagandafilms en op internet gevonden beeld is het geen documentaire in strikte zin. Zijn benadering is subtiel en laat ruimte voor reflectie.

Met The river that swallows all the rivers neemt Colin Delfosse(1981) de toeschouwer mee langs de resten van ooit imposante projecten die dictator Mobutu liet verwezenlijk in het post-koloniale Congo. De mammoet-projecten zouden het land grote rijkdom brengen. Uitvoering en onderhoud waren niet optimaal. Vele projecten werden niet afgemaakt.

.tiff geeft jong talent een platform en het werkt. Bijvoorbeeld Laura van Severen is inmiddels zelf nominator voor .tiff. Onlangs bracht zij het boek Land uit over de landschappen die zij fotografeerde. Losbladig, ingestoken in een kartonnen cover, ontworpen door Rob van Hoesel (Breda). De volgorde van de landschappen is naar believen te kiezen, waardoor er telkens weer een ander kijkspel van horizonten en menselijke ingrepen in het landschap ontstaat.

Tom Callemin, afgestudeerd in 2015, exposeerde tijdens BredaPhoto 2014 en heeft nu een solotentoonstelling in het FoMu. Een van de aspecten in zijn werk is het doorlopend onderzoeken van het portret. Zo fotografeerde hij een model alleen verlicht tijdens het flitsen in een verder donkere studio. Uit de sequentie die daaruit voortkwam heeft hij alle flits- en donkere shots verwijderd. Wat overblijft is een serie waarin de pupillen van het model zich vergroten en verkleinen. De oorzaak ongewis.

Meer weten? Kom naar de PhotoQ Bookshop in de Stadsgalerij. Daar vind je niet alleen .tiff. Ook prachtige foto-publicaties liggen hier. Houd www.bredaphoto.nl/programma/photoq-bookshop en de flyers in de gaten voor meer presentaties en boekreviews in de weekenden.