0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

The Great Outdoors: wakker schudden en een blijvende discussie

Is dakloosheid een keus? Of zegt die vraag vooral iets over onze eigen angst alles te verliezen? Met mensen die uit eigen ervaring het straatleven kennen, organiseerde de Academie voor Beeldvorming ontmoetingen rond 'The Great Outdoors' van Mike Harris​. De fotoserie is te zien in het Chassépark.
Een impressie van de talkshow van zondagmiddag 25 september in de Stadsgalerij.

1 oktober 2016
Tekst: Marian Schutte
Beeld: Marian Schutte, Sas Enzo, Mike Harris, Ron Magielse


IMG_0638

Interactieve ontmoeting
Klaas Burger, artistiek leider van de Academie voor Beeldvorming, betoogt hoe belangrijk een interactieve ontmoeting is en blijft. In 2011 kwam de discussie over de sociale status van daklozen op gang en werd de noodzaak te werken aan een beter bestaan, onder de aandacht gebracht. De reacties uit de stad waren vooral: “Niet in mijn achtertuin!”
Maar het gesprek kwam op gang. Over sociale pensions, over nut en noodzaak van goed overleg, zonder al te veel bureaucratie. Er werden rondleidingen aangeboden, met gidsen die zelf op straat hadden geleefd. Samenwerkingen en platforms, ontmoetingen en gesprekken.

The Great Outdoors

Straatraad
Vanmiddag start Klaas Burger de bijeenkomst zoals de straatraad dat gewend is te doen: met het inventariseren van vragen. Hoe kan het anders? Wat kan beter? Hoe zorgen we dat mensen die dreigen tussen wal en schip te vallen, goede hulp krijgen?
Ook worden er dingen uitgedacht. Zoals de ‘straatrakker’. Dak- en thuislozen hebben vaak nog maar weinig sociale contacten; het mogen behouden van een huisdier, is dan heel erg fijn.
De straatraad is bij uitstek een plek waar mensen hun ervaringen delen. Ze praten over zaken als regiobinding, over uitkeringen en bureaucratische procedures. En vooral: ze steunen elkaar als het water tot de lippen staat.

Vooroordeel en beeldvorming
Iedereen is het er over eens: Het is belangrijk om dak- en thuisloosheid uit het verdomhoekje te halen. En uit de sfeer van vooroordelen.
Klaas vraagt de aanwezigen hun smartphone te pakken en bij Google op ‘dakloos’ naar afbeeldingen te zoeken. “Kijk een hoe je scherm zich vult met het vooroordeel: de man met de baard en bier in zijn hand en een in capuchon weggedoken jongere, slapend op een bankje. De bedoelingen zijn misschien goed, maar clichématig. We zijn blij met de serie “The great Outdoors”van Mike Harris.
De foto’s zijn te zien op het Chassépark. Over beeldvorming gesproken. Klaas Burger:” Alleen al vanwege de paradoxale plek is het de moeite waard ‘The Great Outdoors’ te gaan bekijken op BredaPhoto: tussen afgetraliede gebouwen, op een veld waar alle bosschages en banken zijn verwijderd, staat een fotoserie over mensen die moeten overleven in het stadslandschap.”

The Great Outdoors

Met andere ogen
“Dit is geen activistisch statement. Hier gaat het om beeldvorming”, vertelt Mike Harris. “De fotoserie is er niet om grote veranderingen teweeg te brengen. Het gaat erom dat ook deze kant van de samenleving belicht wordt. De media heeft te weinig tijd en te weinig geld om goede verhalen te maken. Zo blijven de algemeenheden en vooroordelen.”

Wakker schudden en een blijvende discussie, dat is wat het netwerk van de Stichting Maatschappelijke Opvang Breda (SMO), het Annahuis, de STRAATRAAD en de Academie voor Beeldvorming, beoogt.

Mike Harris nodigt in The Great Outdoors uit met andere ogen te kijken.
En na 30 oktober, als de foto’s weer opgerold worden, kan het ook! Met de beelden op ons netvlies…


Op 24 en 25 september vonden diverse activiteiten plaats rondom The Great Outdoors bij BredaPhoto. Voor nog meer Mike Harris, zijn visie en zijn werk, lees: www.brabantcultureel.nl/2016/08/30/fotograaf-mike-harris-ik-maak-mijn-eigen-werkelijkheid

The Great Outdoors

The Great Outdoors