0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

Masterclass 2016: Huisschilder brengt damherten terug

Zorgen voor je bejaarde moeder die 250 km verderop woont. Een huisschilder die iedere ochtend 'n flinke roedel damherten terug brengt naar de duinen. Zomaar 2 voorbeelden uit de fotoprojecten van de deelnemers aan de BredaPhoto Masterclass, waarbij ze les en feedback krijgen van professionals. Halverwege de in totaal 5 bijeenkomsten zijn ze al flink op dreef.

22 mei 2016
Tekst: Carla van Gaalen


Wat de overheid niet meer doet aan zorg en welzijn, pikken de burgers op. Is dat een lust of last? In ieder geval leidt het tot opvallende initiatieven. Met wisselend resultaat.

Zorgen voor je bejaarde moeder die 250 km verderop woont en dan ook nog even het zwerfvuil in haar buurt opruimen. Een huisschilder die iedere ochtend voor dag en dauw een flinke roedel de stad ingetrokken damherten bij elkaar drijft. Hij brengt ze terug naar de duinen, waaruit ze zijn ontsnapt. De groenvoorziening zelf aanpakken. De ene keer wat groener dan de andere keer, want met plastic planten kan het ook. Land bezetten waar de bouw van een gevangenis is gepland. Een buurtwacht formeren die eerder het gevoel van onveiligheid verhoogt, omdat in iedere stilstaande auto een drugsdealer wordt vermoed en jongeren in het park synoniem zijn voor overlast.

Masterclass op dreef
Zomaar wat voorbeelden uit de keuzes van de ruim twintig deelnemers aan de Masterclass van BredaPhoto 2016 bij hun beleving van de terugtredende overheid. Na twee van de vijf bijeenkomsten zijn ze al flink op dreef. Tot nu toe werkten ze verdeeld over drie groepen. Zaterdag 16 april laten ze ook buiten hun eigen groep hun foto’s zien. Eén voor één leggen de deelnemers hun resultaten tot nu toe op tafel, ze daarmee blootstellend aan 28 paar kritische ogen. Waar de één aarzelend zijn foto’s pakt ‘want het is nog niet het eindwerk’, spreidt de ander met meer bravoure zijn werk uit.

Op scherp
De drie ‘masters’, professioneel fotografen Jan Rosseel, Mariska van Zutven en Peter de Krom zetten hen met hun opmerkingen op scherp.
In één van de series wordt het zelfstandig blijven wonen met veel thuiszorg op de korrel genomen. Op de foto staat de verzorgende als een rigide wachter mee te kijken in de blikrichting van de cliënt. Nog niet duidelijk is of dit nu een kwinkslag is of kritiek op de hulp, die er volgens de fotograaf ‘wel is, maar toch ook weer niet’.

Een zwart-witbeeld van een kind dat nog maar net het hoofd boven water kan houden. Het water staat aan de lippen. Iets te letterlijk volgens de ene master, een krachtig portret volgens de andere, de moeite waard om te vervolgen met meer beelden.

Een andere deelnemer heeft haar toenemende slechthorendheid en daardoor groeiend sociaal isolement als onderwerp. De foto’s geven met vlekken en strepen in verstilde en verwrongen beelden haar contact met anderen weer. Gesprekken waar hiaten in vallen, of door omgevingsgeluiden één grote brei worden. Op zich zijn het indringende beelden, advies van de docenten ‘neem de communicatie met je omgeving meer als uitgangspunt’.

Halverwege
Aan het einde van de ochtend op 16 april is duidelijk dat er zowel al veel resultaten zijn als ook onderwerpen waar nog flink aan geschaafd moet worden. En de tijd dringt, de Masterclass is nu op de helft. Nog twee bijeenkomsten in mei en juni om de projecten uit te werken en af te ronden voor de presentatie ervan tijdens het fotofestival.

Focus weer verder versterkt
Op zaterdag 21 mei was er weer een zeer leerzame Masterclass: de vierde in de serie van vijf. Dit keer hadden alle deelnemers een pre-selectie gemaakt. Is hun serie al ver genoeg ontwikkeld? De drie groepen wisselden elkaar af in het presenteren. Telkens één groep legde het werk op tafels, zodat de andere twee groepen en de docenten Mariska van Zutven, Peter de Krom en Bart Kemps (die eenmalig Jan Rosseel verving) vragen konden stellen. Het leidde tot inspirerende, kritische gesprekken, die de deelnemers verder hielpen in de focus binnen hun projecten. Tussen de bedrijven door gingen de beschikbaar gestelde exemplaren van DIGIFOTO Pro 2.2016, met o.a. een interview met fotograaf Stephan Vanfleteren, grif van de hand.

Nog één maand om de ‘puntjes op de i te zetten’ en dan het spannendste onderdeel: de eindselectie én het ontwerpen van de expo tijdens BredaPhoto 2016.
 

Wat:
Masterclass BredaPhoto 2016, waarbij amateurfotografen gedurende vijf maanden les krijgen van professionals. Om deel te kunnen nemen hebben ze eerst twee selecties doorlopen: een waarvoor ze digitaal hun foto’s instuurden en een portfolio speeddate waarin zij in vijf minuten hun foto’s toelichtten. Vervolgens werken ze in groepen van maximaal tien deelnemers gedurende vijf maanden aan een serie binnen het festivalthema YOU. Ook houden fotografen lezingen over hun inspiratiebronnen en werkwijze. Bij deze Masterclass zijn dat de Masterclass-docenten / fotografen Mariska van Zutven, Jan Rosseel, Peter de Krom (allen exposanten tijdens eerdere edities van BredaPhoto) en Bianca Sistermans en Danny Veys (beiden exposeren tijdens BredaPhoto 2016).

Waar en wanneer te zien:
Tijdens BredaPhoto 2016, 15 september tot en met 30 oktober.
Voormalige zoetwarenfabriek De Faam, één van de nieuwe festivallocaties, Liniestraat 19, Breda.

Bekijk ook de catalogus van de Masterclass 2016:

Meer weten?

Project

Masterclass 2016

Amateurfotografen maken hun eigen fotografieproject onder begeleiding van professionals

Programma

Masterclass expositie BredaPhoto 2016

Lees meer over de expo van de Masterclass

Activiteiten

Weekend van de Amateurfotograaf (15 & 16 oktober)

Op 15 en 16 oktober staat de amateurfotograaf centraal bij BredaPhoto