0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

Ouderenproject De Leystroom: ‘Zonder zelfredzaamheid geen saamredzaamheid’

Ze heeft speciaal voor deze gelegenheid de rok van haar oma aangetrokken. Enkellang, met vrolijk witte bloemetjes op een donkerblauwe, soepele stof. Haar warme lach straalt af op haar omgeving: dit wordt een mooie dag en een geweldige expositie. Ilse Wolf fotografeerde (met) bewoners van verpleeghuis De Leystroom, waar vanmiddag de opening van de tentoonstelling plaatsvindt.

29 september 2016
Tekst: Marian Schutte
Beeld: Ron Magielse

bp 119

De ontvangst, geheel in stijl met een hapje en een drankje, in de grote zaal van De Leystroom, is hartelijk. De bewoners, verzorgers en enkele familieleden druppelen binnen en nemen plaats. Ilse groet en maakt her en der een praatje: “Weet u nog dat ik u heb gefotografeerd?”
“Ik weet het niet meer”, zegt een mevrouw in een prachtige, groene blouse.
Ze kijkt Ilse aandachtig aan. “Is het lang geleden?”
“Ik heb u een paar weken geleden op de foto gezet,” vertelt Ilse, “Straks gaan we alle foto’s bekijken”.

bp 120

Zelfredzaamheid
In zijn openingswoord vertelt directeur Ruud Molenaar hoe fijn het is om door Breda te meanderen en zoveel mooie foto’s van zoveel fantastische fotografen te zien. En hoe geweldig het is dat bewoners van De Leystroom de kans hebben gekregen een bijdrage aan BredaPhoto 2016 te mogen leveren. En hoe blij hij is dat fotograaf Ilse Wolf daarbij geholpen heeft.
Molenaar bedankt de familie van een recent overleden bewoonster voor hun toestemming de foto’s te mogen tonen. Het is zoals het leven is bij ouderdom en ziekte: afscheid kan dichtbij zijn. Hoe mooi is het dat van die kwetsbare, laatste periode nog zulke intieme foto’s te bewonderen zijn.
Na de opening vertelt de familie aan Ilse Wolf dat het de eerste keer was dat mevrouw een foto maakte.
Deze, en andere bijzondere verhalen zijn te zien in de tentoonstelling in De Leystroom.

Het thema YOU, met als kernwoord “zelfredzaamheid”, roept vragen op: Hoe zelfredzaam ben je op je negentigste? Wat betekent het als je zelf nog je lippen stiften kunt, je jas kunt dichtknopen en je boterham smeren? En hoe mooi is de ervaring nog accordeon te kunnen spelen?

Saamredzaamheid
“Zonder zelfredzaamheid geen saamredzaamheid”, stelt Molenaar. Ilse Wolf, Cora van Peer en Marjon hebben BredaPhoto naar het verzorgingshuis gebracht. Hoe mooi dat is, kunt u zien in de speciaal ingerichte expo aan de Brabantlaan in Breda.

Geert van Eyck, curator van BredaPhoto, is blij dat de fotografie niet enkel tot een jonge generatie behoort. In 2014 was er al een samenwerking met De Leystroom “en we zijn blij dat dit jaar te mogen voortzetten.” Dit jaar is daar ook het Ruitersbos bijgekomen. Het thema YOU richt zich in De Leystroom op de bewoners. Daar komt wat ouderen nog zelf kunnen, aan het licht. In het Ruitersbos ligt de nadruk op de mensen daaromheen, de verzorgers en mantelzorgers.
De ouderen hebben ook zelf gefotografeerd. Het is een prachtige, persoonlijke bijdrage geworden.
Ilse Wolf zegt daarover: “Wat hebben we genoten van uw inzet, van de tijd die we samen doorbrachten en van de intieme momenten. De meneer voor wie de camera te zwaar was en voor wie we op de grond zijn gaan liggen met z’n drietjes, het echtpaar dat al 60 jaar samen is, de kwetsbare momenten die ons confronteerden met ouder worden en de veranderingen die dat met zich meebrengt.”

bp 123

Er volgt nog een officieel moment. En daarvoor verplaatst het gezelschap zich naar een andere ruimte, waar de expositie is ingericht.
Eén van de bewoners knipt het lint door, een brede strook aan elkaar geplakte flyers van BredaPhoto. En dan kan de deur naar de expositie open en gaat BredaPhoto in De Leystroom officieel van start.

De mevrouw in de groene blouse, herkent zichzelf op een foto en dan weet ze het weer: “Die dag werd ik gefotografeerd, en kijk, in dezelfde blouse. Wat is het mooi geworden en wat is het geweldig dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen!”

De expositie ‘Schrijven om te onthouden’ in Verzorgingshuis De Leystroom werd geopend op donderdag 22 september en is onderdeel van het Ouderenproject van BredaPhoto 2016. Nog te zien t/m 30 oktober: Brabantlaan 5, elke di–zo / 10.00–16.30 (za–zo tot 14.00).
Neem ook een kijkje bij de expositie in Seniorenresidentie Ruitersbos.