0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

Foto’s kijken vanaf het water

Per boot vaar je langs de foto’s die Mathieu Asselin (1973) maakte van Occupy. Deze wereldwijde protestbeweging voerde actie voor een eerlijkere wereld.

9 oktober 2016
Tekst: Guido van Eijck


The_Ninety_Nine_Percent_006
Occupy begon op 17 september 2011 in Zuccotti Park in New York, vlakbij Wall Street. Met spandoeken, lezingen en ludieke acties protesteerden de aanhangers tegen de groeiende economische en sociale ongelijkheid en de enorme macht van de financiële sector.

De Franse fotograaf Mathieu Asselin (1973) was erbij. Hij portretteerde een bonte stoet van demonstranten tegen een neutrale achtergrond. Ze houden spandoeken of borden in de lucht, heffen hun gebalde vuisten, of poseren innig met hun geliefden. Uit hun blikken spreekt soms boosheid, maar vaker optimisme en hoop. Deze demonstranten noemden zichzelf the ninety-nine percent, een verwijzing naar de inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten waar één procent van de bevolking meer welvaart bezit dan de overige 99 procent bij elkaar.

Na twee maanden werd het tentenkamp in New York opgedoekt. Ook al boekten de Occupyers destijds geen concrete resultaten, hun invloed was niettemin groot. De protesten zetten inkomensongelijkheid wereldwijd op de kaart en lokten stevige discussies uit over hervormingen van het financieel stelsel. Discussies die nog steeds doorklinken, in de huidige verkiezingsstrijd in Amerika, maar ook in Nederland. De steun voor een economisch systeem dat vooral de ‘één procent’ aan de top van de welvaart bedient, brokkelt langzaam af.


The_Ninety_Nine_Percent_035