0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

Everyday Africa doorbreekt stereotypering

Wie Afrika zegt, zegt armoede, oorlog, vluchtelingen, ziekte en wildlife - the big five. Stereotypering ten top. Everyday Africa, begonnen als een Instagram project herschept Afrika met beelden die voorbij de stereotypering gaan. Een groep van inmiddels dertig fotografen op dit continent geven met hun foto’s een meer divers en daardoor completer beeld.

11 oktober 2016
Tekst: Carla van Gaalen
Beeld: Reinout van den Bergh


We are a network of journalists, photographers, and artists who have built Everyday social media narratives that delight, surprise, and inform as they confront stubborn misperceptions. We believe in developing visual literacy skills that can change the way we see the world.

Everyday Everywhere


Bamako - A woman rides a motorbike on a bridge over the Niger River in Bamako, Mali. Photo by Jane Hahn @janehahn

Bamako – A woman rides a motorbike on a bridge over the Niger River in Bamako, Mali. Five days earlier, the jihadist groups al-Mourabitoun and Al-Qaida in the Maghreb, based in northern Mali, attacked Bamako’s Radisson Blu Hotel taking 170 people hostage and killing over two dozen people. The group claims the attack was in retaliation for the presence government, French and UN forces in the north.
Photo by Jane Hahn @janehahn


Lacune in beeldvorming
“Fotografie helpt om ware verhalen te vertellen”, aldus fotograaf Peter Dicampo tijdens de lezing bij BredaPhoto die hij met mede-initiatiefnemer en fotograaf Austin Merrill hield. Ook in Afrika studeren jongeren af in rechten, gaan ze naar een voetbalwedstrijd, lopen ze mee in modeshows. Ze zijn geïnteresseerd in kunst en gaan naar het strand. Alleen, de wereld krijgt het niet te zien. Tel daarbij op dat er tot nu toe nauwelijks Afrikaanse fotografen bij persbureaus werken en de lacune in de beeldvorming is vrijwel compleet.

Meer dan leed
Everyday Africa begon in 2012 met een reporterstrip van Dicampo en Merrill naar Ivoorkust een jaar na het einde van de burgeroorlog. Van tevoren gefocust op leed, kwamen ze ter plekke op het idee om ook het dagelijks leven te fotograferen en online te posten. Gewoon, omdat in dit deel van de wereld er ook meer dan alleen rampspoed is, net zo goed als op andere continenten.

BP16-everydayafrica2okt-4

Aardig en geciviliseerd
Het posten van deze beelden op Instagram is uitgegroeid tot een project met exposities, workshops, websites en wereldwijde educatieprogramma’s. Dicampo laat een Skypegesprek zien tussen twee klassen middelbare scholieren, de ene in Mombassa, Kenia, de ander in Chicago, VS. Beide groepen hebben voor dit Skype contact woordassociaties gemaakt en gaan er nu met elkaar over in gesprek. Vooral aan de Mombassa – kant reageren de scholieren vol ongeloof. Verkrachting, geweld, armoede? Is dat alles wat in Chicago bedacht kon worden? “We kunnen hier ook naar de dokter als we ziek zijn. We zijn aardig en geciviliseerd”, klinkt het, gevolgd door een diepe zucht. “Ben je weleens in Afrika geweest? Uit welke bron hebben jullie dit?” Conclusie is dat Afrika geïdentificeerd wordt met media ‘fantasieën’ vooral bedoeld om medelijden op te roepen. De lijst uit Mombassa is veel positiever.

Gelaagd beeld
Dicampo en Merrill werken inmiddels aan een boek met een selectie van meer dan 250 foto’s uit de ruim 3200 geposte beelden. Deze tonen de veelzijdige schoonheid van het alledaagse in het continent Afrika. Opvallende commentaren van de Instagram feed worden toegevoegd. De inhoud ervan varieert van onschuldig ‘ik wil helpen Afrika te redden’ tot paternalistisch en bijtend ‘waarom laat je een kind met een iPad zien, terwijl 10 mijl verderop een kind dood gaat’. Bedoeling is dat foto en tekst bijdragen aan een meer gelaagd beeld van Afrika, inzicht in wat misvattingen kunnen zijn.


Initiatiefnemers Peter DiCampo en Austin Merrill waren zondag 2 oktober te gast bij BredaPhoto en vertelden hun verhaal in de Stadsgalerij. De expositie van Everyday Africa is te zien in MOTI, Boschstraat 22.

Naast Everyday Africa zijn er inmiddels veel meer Everydays ontstaan. De Everyday Asia, Everyday Iran, Moldova, Turkije en Filippijnen zijn een paar voorbeelden. Meer op everywhere.everydayprojects.org

BP16-everydayafrica2okt-1

Ginika is on her way to join thousands of Nigerian law graduates called to bar in Abuja. Photo by Tom Saater @tomsaater

Ginika is on her way to join thousands of Nigerian law graduates called to bar in Abuja.
Photo by Tom Saater @tomsaater