0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter
Tickets

BredaPhoto’s International Talent Program: opstap voor jong fototalent

In de afgelopen jaren heeft het International Talent Program bewezen niet alleen een favoriete aanvulling van het festivalprogramma te zijn, maar ook een springplank voor jong fototalent. BredaPhoto is trots op de duurzame samenwerking die het festival heeft opgezet met fotoacademies in Nederland, België en Duitsland en, vanaf dit jaar, in Hongarije.

Het International Talent Program bevat de volgende drie componenten.

1. Academie

Vanaf september 2017 maken studenten van de acht kunstacademies, onder supervisie van hun docenten, nieuw werk rond het thema van BredaPhoto 2018: TO INFINITY AND BEYOND. Ze hebben de kans hun eigen ideeën uit te werken en projecten te ontwikkelen. In januari of februari 2018 bezoeken de curatoren van BredaPhoto de academies om het werk met de studenten te bekijken en bespreken. Nieuwe inzichten helpen de studenten om hun projecten verder te ontwikkelen, verbeteren of wellicht veranderen. Hun definitieve projecten kunnen ze inzenden voor BredaPhoto. Vervolgens worden hieruit vijftig studenten uitgenodigd om een pitch te doen op 20 april 2018 op LUCA School of Arts (campus Sint­Lukas) in Brussel. Van alle series, films, installaties e.d. die ingezonden worden, selecteren de curatoren het werk van maximaal 13 studenten. Dat werk zal geëxposeerd worden op de volgende editie van BredaPhoto van 5 september t/m 21 oktober 2018, tussen de headliners en samen met internationaal gerenommeerde namen in de fotografiewereld.

2. Residentie

Aanvullend op het koesteren van talent op academies, focust BredaPhoto ook op de ontwikkeling van pas afgestudeerd opkomend talent dat zich op de hedendaagse kunstmarkt begeeft. Naast de selectie van studerende exposanten, zal een internationale groep van acht recent afgestudeerde fotografen (een per academie) geselecteerd worden in april 2018, om een kunstenaarscollectief te vormen in de eerste zes weken van het festival. Docenten van de acht academies maken een keuze op basis van talent, artistieke en sociale skills. De geselecteerde residentie-fotografen moeten maximaal 2 jaar voor het begin van het festival afgestudeerd zijn. Ze worden voorzien van een aangewezen werkruimte in Breda waar ze ook kunnen verblijven terwijl ze werken aan het BredaPhoto 2018 thema. Hun werk wordt geëxposeerd op één van de BredaPhoto locaties in de laatste week van het festival. De fotografen krijgen feedback van de BredaPhoto curatoren en speciale ‘guest masters’. Dit geeft hen de mogelijkheid om hun netwerk uit te breiden en stappen te zetten in hun carrières.

3. Meetup

In de eerste week van BredaPhoto 2018  (5 september tot 10 september) is er een speciaal ‘top­meets­talents’ programma voor internationale kunst- en fotografietalenten van over de hele wereld. Zij hebben de kans in gesprek te komen met innovatoren en influencers uit de fotografiewereld, zoals onafhankelijke curatoren, uitgevers, galerie eigenaren en redacteuren. Ook vindt de International Talent Portfolio Review plaats, die open is voor alle nieuwe opkomende fotografen. Hun portfolio wordt bekeken door gerenommeerde mensen uit de fotografiewereld en de curatoren van BredaPhoto. Hierna kunnen deelnemers hun portfolio presenteren aan het professionele en algemene publiek, wat de mogelijkheid geeft tot uitgebreide feedback. Aanvullend hierop is er een prijs (bestaande uit prijzengeld en begeleiding, in te zetten voor een nieuw fotoproject) die toegekend wordt aan de meest getalenteerde fotograaf. Zijn of haar project wordt tentoongesteld in het tussenjaar 2019.

Deelnemende kunstacademies

– AKV | St. Joost, Breda (Nederland)
– FH Bielefeld University of Applied Sciences, Bielefeld (Duitsland)
– KASK School of Arts, Ghent (België)
– KABK | Royal Academy of Art, The Hague (Nederland)
– LUCA School of Arts | campus Narafi, Brussels (België)
– LUCA School of Arts | campus Sint­Lukas, Brussels (België)
– Moholy­Nagy University of Art and design | Photography department, Budapest (Hongarije)
– Royal Academy of Fine Arts, Antwerp (België)


Meer weten?

Voor vragen en informatie over het International Talent Program, neem contact op met Reinout van den Bergh — curator bij BredaPhoto en hoofd van het International Talent Program — via reinout@bredaphoto.nl.

Download hier de informatieve pdf (Engels) over het International Talent Program.