0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

De Mus: “Rotzooi is de waarheid”

Een mooie multidisciplinaire kunstavond van De Mus bij BredaPhoto. Niet alleen vanwege de fotograaf en de dichter. Er was ook muziek. De bezoekers werden ontvangen met gitaarspel van gitarist Michiel Corstanje, de huisgitarist van De Mus.

26 oktober 2016
Tekst: Carla van Gaalen


bp 226

Rotzooi is de waarheid

En opruimen is het verdraaien van de werkelijkheid. Het zijn opmerkingen van dichter Eva Gerlach bij de foto’s uit de serie Alledaagse ergernissen van fotograaf Bianca Sistermans. Een natte zwembroek op het bed, een broodtrommel met afgehapte, vergeten boterhammen, tussen de radiator gepropte plastic zakken, een zo goed als dichtgeslibde diepvriezer met tussen al dat ijs één eenzaam pakketje, een luciferdoosje met voornamelijk afgebrande lucifer en een verse scheur in een net gestucte en tot dan toe heerlijk gladde muur. De een stapt er overheen, voor de anderen zijn het bronnen van ergernis.

Wie langer kijkt, ziet meer dan ergernissen. De woorden van niet alleen Eva Gerlach, ook dichter Sasja Janssen schrijft bij de foto’s, versterken dat. Al gauw maakt die eerste emotie plaats voor een veel dieper gevoel. Over wat en wie we zijn, wat we meemaken dat ons vormt.

Repareren of loslaten
Neem de met tape bijeengehouden en afgeplakte stekkerdozen. Is de tape bedoeld om te repareren, de dozen tegen het nat te beschermen, om de boel bij elkaar te houden? De lichtluchtige én net zo goed storende slordigheid gaat voor dichter Eva Gerlach over dat wat je niet anders kunt dan loslaten. ‘Alles kun je dichtmaken, fiksen, heel houden redden … ‘ De stekkerdozen doen haar denken aan haar moeder, ernstig ziek, en het conflict tussen de wens iemand koste wat het kost te willen laten genezen of het erin berusten dat iemand ook mag gaan.

‘Orde is maar een haar waaraan je hangt. Wat stuk is, koester het niet langer dan het vraagt.’
Eva Gerlach

We houden ons vast aan de dingen en zo zeggen die iets over onszelf. Bij het zien ervan denken we aan onze eigen verdrietigheden en sterfelijkheid. Alledaagse dingen roepen de waarheid in en over onszelf op.

bp 230

Polemiek over dagelijks gemak
In alle ernst kan het er ook een stuk prozaïscher aan toe gaan. Neem het lege wc-rolletje in het fonteintje op de wc. Welbeschouwd reduceert die de kleine wastafel van dienstbaar aan het wassen van onze handen tot een onbenullige bewaarder van een dan nutteloos ding.

Vrolijker wordt het als het over zo’n zelfde rol gaat mét papier, hangend in de houder. In menig huis is de wijze van ophangen aanleiding voor een polemische discussie. Want: moet het papier aan de voorzijde afrollen of aan de achterzijde?

We kunnen onszelf geruststellen. We hoeven niet na te denken over het onderwerp. Er is al meer dan eens serieus onderzoek naar gedaan, waarin onder andere leeftijd, geslacht, politieke kleur en economische status worden meegenomen. Daaruit blijkt dat voorstanders van beide methodes dezelfde argumenten aanhalen, zoals hygiëne, papierbesparing en het makkelijk kunnen afscheuren.

Artistiek of dominant
Aan de ophangwijze zijn zelfs eigenschappen te verbinden: iemand met voorkeur voor het papier aan de achterzijde is artistiek, rustig en betrouwbaar, de papier-aan-de-voorzijde-hangers zijn georganiseerd, dominant en willen graag uitblinken.

Muziek en natuur
Het was een mooie avond van De Mus bij BredaPhoto. Niet alleen vanwege de fotograaf en de dichter. Er was ook muziek. De bezoekers werden ontvangen met zacht, ontspannend gitaarspel van gitarist Michiel Corstanje, de huisgitarist van De Mus.

bp 225

Bram Wassink, die 2015 zijn master jazz aan het conservatorium van Amsterdam behaalde, speelde en zong singer-songwriter liedjes vol verlangen naar contact en (h)erkenning.

Met de video performance van Victor Goemaere was het multidisciplinaire karakter van een typische De Mus avond compleet. Wat begon met verstilde beelden van wolkenluchten ging over in gekte, in snerpende geluiden met verwrongen flarden natuurfilm. Oren en ogen tergend. Victor Goemaere treedt ook op tijdens de party van het International Students Weekend op za 22 oktober en Overslag Festival op za 29 oktober.

Alledaagse ergernissen in de Bookshop | Stadsgalerij
Het boek Alledaagse ergernissen, fotografie door Bianca Sistermans en tekst door Eva Gerlach en Sasja Janssen, is te verkrijgen tijdens BredaPhoto in de PhotoQ Bookshop in de Stadsgalerij.
En niet alleen dit boek. Een keur aan (inter)nationale fotoboeken vind je hier.

De Mus was te gast bij BredaPhoto op donderdag 6 oktober. Wie vaker zo’n multidisciplinaire kunstavond wil meemaken is elke eerste donderdag van de maand welkom bij De Mus in de Lachapellestraat 7 in Breda. www.musbreda.nlbp 229