0B1EC081-7F12-4C67-AC19-1ED10CF0505AArrow downArrow rightArrow rightArrow upCalendarClose984D9BFC-BA95-41CD-AA38-65F5DB27F79DLocation (large)Location (small)MenuNetvliesPlaySearchFacebookInstagramLinkedinTwitter

Aeronautics in the Backyard: met alledaagse materialen vliegtuigen bouwen

Het interview van Edie Peters met Xiaoxiao Xu is een prettig gesprek. Met een spannend onderwerp: vliegtuigen. Xiaoxiao Xu, die sinds 1999 in Nederland woont en de verbinding met haar geboorteland onderzoekt, vertelt met grote bewondering over de acht boeren die ze in acht dorpen in China bezocht in 2015. Ze werd geraakt door de tomeloze energie van de boeren om hun droom te verwezenlijken: een vliegtuig bouwen. Kleine en grote vliegtuigen. Sommigen daarvan kunnen de lucht zelfs in. De boeren hadden met elkaar gemeen dat ze met alledaagse materialen en gereedschappen tot hun creatie kwamen. “Grenzeloos creatief en fantasievol”, noemt Xu het.

21 september 2016
Tekst: Marian Schutte
Beeld: Marian Schutte en Ron Magielsebp 110

Vindingrijke boeren
Door een artikel in de Volkskrant werd Xu betoverd door de sprookjesachtigheid van dit fenomeen in China. In het hele land, op onverwachte plekken, sleutelen boeren aan hun eigen vliegtuigen. In hun eigen achtertuin met hun eigen spullen. Vaak geryclede materialen en huishoudelijk gereedschap. Dat de boeren, arm maar vindingrijk, zo toegewijd zijn aan hun experiment, is Xu’s inspiratie.
Het doel van de meeste boeren is om er een echt werkend vliegtuig van te maken. Een gevaarlijke onderneming, want er zijn zeer gevaarlijke exemplaren bij. Andere ontwerpen werken zo goed dat ze erkend worden door de professionele markt.
Het doel van de boeren is niet om er geld aan te verdienen. Ze zijn op zoek naar alternatieven: goedkoper, lichter en vreemder.

IMG_0292

Boek
Xu maakte foto’s van de boeren, van de schetsen die ze maakten, van de tuinen, de huizen en het werk aan de vliegmachines.
Toen ze thuis kwam, besloot ze een boek te maken: “Ik had veel foto’s, maar het was nog niet af. Ik wilde tekst en beeld bij elkaar brengen. Ik wilde de kracht van flexibiliteit en doorzettingsvermogen overbrengen door middel van een fotoboek. Door er achtergrondinformatie, tekst, technische details, tekeningen en foto’s van het bouwproces bij te plaatsen, is het project een geheel geworden.
Voor mij is een serie pas afgerond als er een boek is. Het geeft de gehele verzameling van wat ik heb onderzocht, weer. Een fysieke publicatie is tastbaar en tijdloos. Ik hou van de aanraakbaarheid en de mogelijkheid van de lezer een eigen tempo te bepalen en zo in contact te zijn met het onderwerp.”
De samenwerking met de uitgever was erg fijn: “De essentie van wat ik bedoelde, is goed vertaald door de uitgever.”

Bonus
“Ik kreeg de kans met één van de bouwers mee te vliegen. Dat was de bonus van het project! Ik heb vanuit het (open) vliegtuig, foto’s gemaakt.”

Over dit avontuur schreef Xu het volgende:

At the end of my travels I decided to join Xu Bin on a flight. My heart pounding, I got into his two-seater autogyro, White Dragon: Xu in the front, me behind. I cautiously put on my helmet and safety belt.

We taxied for around 150 metres before the aircraft was airborne. Before long we’re already flying at 200 metres altitude. I held my breathe for a moment. The aircraft has an open design, I feel the wind through hair and see the houses, mountains, fields, and lakes passing by below my feet; a feeling of dizziness took hold of me.

Fear set in, and I started to picture how we were going to crash. But then I spotted Xu Bin looking down below with the curiosity of a little boy. He shone with intense happiness. I start to appreciate how much enjoyment he gets out of flying, from taking to the skies. Despite the noise of the propeller, I almost reach a moment of Zen.

My fear fades, and I look out to enjoy the view with him. The lakes below reflect the light of the setting sun, everything seems to glow and soften. We make a few rounds in the sky, sometime flying low, sometimes high up, over the fields and mountains. Fifteen minutes later we’ve landed again, safely.

— Xiaoxiao XuOp zondag 18 september presenteerde Xiaoxiao Xu haar nieuwe boek Aeronautics in the Backyard bij de Stadsgalerij. Edie Peters van de PhotoQ Bookshop interviewde haar. Zie voor nog meer over Xiaoxiao Xu en haar werk: www.xiaoxiaoxu.com

IMG_0262

IMG_0270